4.2 Blootstellingstijd beperken

Als je minder tijd in de buurt van een radioactieve bron bent, zul je minder lang blootgesteld zijn en dus ook een lagere stralingsdosis ontvangen. Dit klinkt allemaal eenvoudig en logisch. In de praktijk betekent dit dat we bronnen zo veel mogelijk veilig opgeborgen houden en alleen gebruiken wanneer het nodig is. Of dat röntgenapparaten alleen aan staan als dat nodig is. Als je met radioactieve bronnen of röntgentoestellen werkt, betekent dit ook dat je van te voren je werkzaamheden moet plannen: hoe zorg ik ervoor dat ik mijn werk doe zonder onnodig lang in de buurt van de bron te komen?

Bij bescherming van de bevolking is het beperken van de blootstellingstijd niet een veelgebruikte methode. Je kunt mensen immers niet verbieden om dagelijks langs een ziekenhuis te lopen of op een bedrijventerrein te komen. Hier zijn afstand en afscherming veel belangrijkere factoren.

Het beperken van de blootstellingstijd kom je wel tegen als je in het ziekenhuis met een radioactieve stof behandeld bent. Jij bent dan zelf (tijdelijk) een radioactieve bron geworden. Voor de eerste dagen krijg je dan van het ziekenhuis leefregels mee naar huis waar onder andere in staat dat je bijvoorbeeld niet te lang kleine kinderen op schoot moet nemen. Kinderen zijn gevoeliger voor straling dan volwassenen, dus willen we die extra beschermen. Door hun blootstellingstijd aan de straling uit jouw lichaam te verkorten, zorg je ervoor dat ze minder stralingsdosis ontvangen.

<vorige - volgende>